Hur är maten i Colombia kanske ni undrar? Efter ett drygt halvår här skulle vi kunna sammanfatta det som "fantastisk och lite tråkigt". Det låter förmodligen motsägelsefullt, men det är i allafall så jag vill beskriva den.
Men för att utveckla det lite mer:
Den traditionella Colombianska maten består till stor del av ris, bönor, matbananer, kött, en del ägg och det typiska majsbrödet, arepa. Arepan är en kusin till den mexikanska tortillan, fast mycket tjockare och ofta (tyvärr) bakad utan salt. Den finns i flertalet varianter, beroende på vilken typ av majs som använts i degen. För många colombianer är detta bröd en bas i frukost och middag, och den serveras ofta som tillbehör till lagade rätter och snabbmat. Vi är väl måttligt förtjusta i denna specialitet och lämnar den ofta orörd.... Måppe brukar säga att den smakar papper. Till arepans försvar vill jag dock tillägga att det finns goda varianter, hembakade, fyllda med ost etc.
Huvudrätterna består oftast av stekt kött, kyckling eller fisk med ris, bönor och/eller stekt matbanan. Det serveras sällan såser till. Köttet är oftast bara stekt med salt och eventuellt lite tomat och lök. Dock smakar det oftast överraskande gott.
Något vi verkligen gillar är de colombianska sopporna. En stor favorit är den typiska ajiacon. Ajiaco är en tjock soppa baserad på olika typer av potatis, kyckling och majs. Pricken övet i:et är att den serveras med kapris och creme fraiche. Jättegott! Ofta får man dessutom ris och avokado till.
Det fantastiska med den Colombianska maten är råvarorna. Inte minst frukt och grönt går inte att jämföra med de vi har tillgång till i norra Europa. Därför njuter vi varje morgon av en traditionell havregrynsgröt ackompanjerad av perfekt mogen papaya, mango, ananas, passionsfrukt mm. Dessutom brukar Måppe roa sig med att göra goda juicer på helgmornarna. Mums! Clara är mesta förtjust i bananer, speciellt de små smakrika gulingar som vi köper efter gatan för ca 6 kr klasen. Även de stora bananerna är mycket smakrikare än hemma.
Min personliga favorit är avokado. Här är den jättebillig, 6-18 kr/kg (!). Dessutom finns det i varje affär minst fyra olika sorters avokado att välja på. Jag tycker dock att den godaste är den klassiska "hass avokadon". Efter gatan finns det också speciella försäljare som säljer stora perfekt mogna avokados redo att ätas samma dag. Dvs, det inga problem att göra guacamole här...
Medellin har inte så mycket tradition av maträtter med fisk. Det har däremot andra delar av Colombia. Bilden ovan visar en portion tillagad fisk från Salento, där forell är väldigt vanligt, de odlar fisken i floderna uppe i bergen! På bilden syns även "patacon" i bakgrunden. Det är en tillplattad friterad banan.... som många här gillar... Vid kusten och på San Andrés serveras ofta mat med räkor, fisk och skaldjur... ofta med kokosris till, och oftast väldigt gott. Ceviche är en av våra favoriter, räkor eller fisk som serveras kallt med lime och sås, vår favorit är varianten med en ketchupliknande tomatsås!
Köttet här är också i en annan liga än det vi köper i affären i Belgien eller Sverige. Det smakar så mycket mer! När vi stekt kött hemma har jag fått frågan vad jag marinerat i, då jag enbart saltat och pepprat. Vi gissar att det smakrika köttet beror på att korna äter grönt gräs året om.... På landsbygden går det en kossa på varje liten gräsfläck , kanske äter de bara gräs och inget kraftfoder? Ja, gott är det i allafall och inte blir det sämre av att man ser djuren ute och av att priset är väldigt lågt (oxfilé 80 kr/kg, fläskfilé 50kr/kg).
Författare: Frida Bergman de Flores.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar