onsdag 19 februari 2014

Besök på Kaffefarmen!

Andra dagen i Salento ägnade vi åt ett besök på "Finca Don Eduardo". En Kaffefarm som hade samma ägare som hostelet som vi bodde på. Tim, ägaren av hostelet, använde sitt andranamn på Kaffefarmen, det lät mer Colombianskt tyckte han!

Den karismatiske "Don Eduardo" (Tim) berättade om Kaffeodlingar och framställning av kaffe. Vi fick lära oss att det finns många olika typer av kaffebönor. Men bara två som används för att göra drycken: Arabica- och Robusta- bönor. I Colombia odlas nästan bara Arabica, som anses vara den bättre av de två bönsorterna. han upplyste även om att det fanns två typer av Arabicabuskar som användes i Colombia: Traditionella och Moderna. De traditionella buskarna anses bära bönor som ger ett godare kaffe, blir högre än de moderna och är därför mer svårplockade.
Här ovan är en modern planta. De moderna ger mer bönor, och är mer lättplockade.  De flesta odlarna har moderna buskar. Det är mera ekonomiskt då de producerar mer och priset på Arabicabönor är detsamma eftersom de inte är skiljbara från de traditionella bönorna.
De olika faserna kaffeprocessen.
  • Först till höger har ni gröna omogna bönor.
  • Bönorna är redo att plockas då de är gula eller röda, beroende på busktyp.
  • Sen till vänster om dem har ni de jordnötsliknande bönorna med det första skalet borttaget, de har ett sockerliknande slem på på sig.
  • Slemmet måste tvättas av i vattenbad och efter det torkas bönorna. (nästa steg till vänster)
  • Sen tar man bort ytterligare två skallager och får då fram den böna som ska exporteras till Sverige eller andra länder. Eller rostas på plats. De flesta bönorna exporteras i detta steg eftersom det är då fortfarane är en jordbruksprodukt och inte ett livsmedel, det fanns tydligen fördelar med detta.
  • Nästa steg är de fördigrostade bönorna.
  • Och slutigen de färdigmalda bönorna, redo att bryggas.
På bilden ser ni även avfallet som blir, de ligger närmare kameran. Det är de olika skallagren och de otjänliga svarta (övermogna) bönorna.



 På farmen fick vi följa alla de olika stegen. Här rostar dom bönorna direkt på spisen!

Nyrostade bönor som doftade underbart. Sen fick vi prova det färdiga Kaffet och försöka känna skillnaden på moderna och traditionella bönor. Svårt. Eller omöjligt. Vi klarade det inte. Visst var det skillnad på de två kopparna men vår teori är att det lika gärna kunde vara mer eller mindre rostat eller starkare / svagare i de olika omgångarna....

Noterbart är att 100 kg nyplockade bönor endast ger 14 kg rostade bönor!

Världens fem största kaffeproducenter är: Brasilien (33,1%), Vietnam (15,2%), Indonesien (6,3%) Colombia (5,9%), Etiopien (5,0%)
På väg hem till Medellin! Armenien från planet. Staden grundades 1889 och fick då namnet Villa Holguín efter den dåvarande presidenten. Den ändrade sen namn till Armenia under 1890-talet, troligen på grund av Hamidian-massakrena i västra Armenien mellan 1894 och 1897. (läs mer här: https://en.wikipedia.org/wiki/Hamidian_Massacres https://en.wikipedia.org/wiki/Armenia,_Colombia).

Då vi kom hem till vår lägenhet i Medellin så kunde vi även pappa och Clara haft en bra helg! Clara var glad att se mamma igen i ungefär 30 sekunder, sen fick hon såpbubblor av sin morbror och spenderade sen resten av kvällen med bubblorna ute på balkongen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar